İnsanlar bir hastalık belirtisi yaşadıkları zaman bunun ne olduğunu ve neden meydana geldiğini sık sık sorar. Ağızda tuz tadı da bunlardan bir tanesidir. Bunu tetikleyebilecek şeyler oldukça geniştir.
Hormonal dengesizlikler bunun bir tanesidir. Menopoz ya da hamilelik esnasında meydana gelen hormonal dengesizlikler tat alma tomurcuklarında değişikliğe neden olabilir. Bu da ağızda tuz tadı ya da farklı tatların alınmasına yol açabilir.
Bunun yanı sıra bir takım ilaçlar da buna neden olabilir. Bilindiği üzere tüm ilaçların yan etkileri vardır. Alınan bazı ilaçlar da bunlara yol açabilmektedir. Özellikle,
- Tansiyon ilaçları,
- Anti-histaminler,
- Anti-depresanlar,
- Uyku ilaçları,
Bu sorunlara neden olabilmektedir. Eğer ilaç kullanma ardından bu durum yaşanmışsa en kısa sürede doktora gitmeniz tavsiye edilir.
Ağızda Tuz Tadı Neden Olur?
Özellikle ağzında tuz tadı hissedenler, ağızda tuz tadı neden olur sorusunu da sormaktadır. Hormonal değişiklikler ve kullanılan ilaçlar haricinde dehidrasyon da yer almaktadır. Yeterince su içmemek, kusmak yahut terlemek vücuttaki su miktarını düşürebilir. Böylece ağızda tuz tadı gibi durumlara neden olabilmektedir.
Ayrıca vitamin eksikliği de nedenlerden bir diğeridir. Çinko ya da B12 eksikliği ağızda tuz tadı gibi durumlara neden olabilmektedir. Reflü hastalığı da yine görülmesine yol açabilir. Reflü midede bulunan besinlerin, yemek borusuna geri dönmesi şeklinde tanımlanabilir. Aynı zamanda “gastroözofageal reflü” olarak da adlandırılır.
Geniz akıntısı da ağızda tuz tadı neden olur sorusunun yanıtlarından bir diğeridir. Alerji ve sinüs enfeksiyonu, ağızda tuzlu tatlara yol açabilen geniz akıntısı ile sonuçlanabilir. Hastalandığı zaman genizden gelen mukus boğaz kısmında birikebilir, bu tükürüldüğü zaman tuzlu bir tat alınabilir.
Tüm bunların yanı sıra tuzlu tat almanın farklı nedenleri de vardır. Bunların kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Yukarıdakilerin yanı sıra şu gibi durumlar da yine yer almaktadır:
- Sigara içmek
- Protez yapıştırıcı kullanmak
- Sjögren sendromu
- Ağız kuruluğu
Eğer tuz tadı alıyorsanız doktora gitmeniz tavsiye edilir. Muayene ve testler ardından bunun nedeni öğrenilerek bir tedavi belirlenebilir.