Sabit protez diş kullananların yorumları genel olarak olumlu olmaktadır. Köprü, kuron ve kaplama olarak da adlandırılan kalıcı protezler, ağızda az sayıda diş eksik olduğunda kullanılan ve laboratuvarda destek dişlerin kesilip (azalması) ve dişlere yapıştırılmasıyla yapılan protezlerdir. Dişlerin görünen kısımlarını değiştiren ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Hareketli bir proteze göre hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak kullanılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir.
Dişler hazırlanıp ölçü alındıktan sonra tedavi 3-4 seansta ve 1 haftada gerçekleşir. Metal bazlı seramik (porselen), metal içermeyen seramik (porselen) ve porselen laminate gibi farklı protez türleri vardır. Dudaklarınız için hangisinin en iyi olduğuna doktorunuz karar verecektir.
“İstediğim şeyleri yiyemediğimde gerçekten sinirlerim bozuluyordu, kullandığımdan beri damak dişlerle rahatım.”
“Lazım olduğunu kullanmaya başladığım anda anladım, damak dişler oldukça kullanışlı oldu benim açımdan. Çok memnunum.”
“Sert besinleri rahatlıkla öğütebiliyor, bu nedenle de tam anlamıyla istediğim gibi beslenme imkanı elde edebiliyorum.”
SGK Diş Protez Hakkı Nedir?
SGK diş protez hakkı nedir? Merak edenler artmaktadır. Sigortalıların takma diş alma hakkı vardır. Fiyatlar her yıl değişse de hissenin belirli bir yüzdesi karşılığında takma diş değişimi yapmak mümkündür. Protezlerinizi doğrudan e-devlet üzerinden talep edebilir, protezlerinizi SGK’ya bağlı diş kliniklerinde doğrudan kullanabilirsiniz.
Protezler bazen çok sağlıklı olsa da bazen erken yıpranabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Bu gibi durumlarda hasta damak ve yemek yemede sorun yaşar, konuşamaz ve ağrı çeker. Ancak bu süreden önce yapılan protez değiştirme masrafları SGK tarafından karşılanmayacaktır.
Takma diş, hijyen ve ağız bakımına daha az dikkat ettiğiniz anlamına gelmez. Tersine, düzenli diş hekimi ziyaretleri protezlerinizin ömrünü uzatır ve ağız sağlığınızı korur. Protezler, estetik problemlerin veya çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerini alan ve insanın estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılayan ağzın tüm yapay yapılarıdır.
Genel olarak tedavi edilmeyen diş eti hastalığına bağlı olarak diş kayıpları oluşabilmektedir. Bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları oluşmaktadır. Bu nedenle kaybedilen dişlerin, fonksiyonel ve estetik açıdan sağlıklı dişlerle aynı işlevi yerine getiren protezlerle değiştirilmesi gerekir.